Ismerős a probléma? Igazából nem feltétlenül rossz ötlet, hogy egy barát megtanítsa a barátnőjét (vagy fordítva) sziklát mászni. Fontos, hogy tapasztalt légy és legyél tisztában a biztonsági előírásokkal. Néha azonban előfordulhatnak problémák: Például, ha a barát nem képzett oktató, előfordulhat, hogy nem ismeri az összes biztonsági előírást, ami veszélybe sodorhatja élete szerelmét. Előfordulhat, hogy saját ambícióid kiélése mellett nem figyelsz oda eléggé a tapasztalatlan párodra.

Ilyenkor már az is elegendő, ha a másik csak veszélyeztetve érzi magát, holott teljesen biztonságban van. Ez az érzet azért alakulhat ki, mert számára új a közeg, új a tevékenység és azt érzi, hogy az események uralkodnak rajta, nem fordítva.

Sziklamászás a kedveseddel. Hogyan tanítsd meg a párodat sziklát mászni?

Általában ilyenkor borul ki a bili: az egyik veszélyt érez, a másik pedig meg van győződve ennek ellenkezőjéről. Ez egy nagyon komoly konfliktushelyzet, ami nemcsak sziklamászás szempontból veszélyes, hanem akár párkapcsolati válságot is okozhat. Ilyenkor nagyon fontos, hogy neked, mint tanítónak, teljes mértékben át kell érezned kedvesed problémáját és nagyon hatékonyan el kell hárítanod a diszkomfort érzés forrását.

Egy jó sziklamászó oktató mindezt már előre észreveszi és kezeli a problémát még azelőtt, hogy az felmerülne.

Egy olyan fizikailag és mentálisan megterhelő és nem megfelelő felkészültség mellett veszélyes tevékenység oktatása, mint a sziklamászás, megterhelheti a kapcsolatot, különösen, ha a tanítási stílus és a tanulási stílus nem egyezik. A folyamat egy olyan hatalmi dinamikát hozhat létre, amely kimenetele kellemetlen lehet.

Egy kiegyensúlyozott párkapcsolatban mindkét félnek egyenlő beleszólása és ellenőrzése van a kisebb-nagyobb döntésekben. Néha azonban előfordulhat, hogy az egyik partner nagyobb kontrollal vagy befolyással rendelkezik, mint a másik, ami egyensúlytalanságot okoz. Ez az egyensúlytalanság általánosságban különböző tényezők, például az anyagi helyzet, az érzelmi kontroll, a fizikai erő, vagy akár egy adott területen szerzett tudás és képességek miatt is kialakulhat.

A sziklamászással összefüggésben, ha a barát az egyetlen, aki tapasztalt ebben a tevékenységben, potenciálisan hatalmi egyensúlytalanságot hozhat létre, hiszen a barátnő biztonsága és előrehaladása felett ő rendelkezik. Ez feszültséghez vagy konfliktushoz vezethet, ha nem kezelik óvatosan és tisztelettel. (Bocsánat a barát-barátnő viszonyért, de az én praxisomban ez a gyakoribb. Nem szeretnék szexistának tűnni, ha nálatok ez fordítva van és barátnőként Te tanítod a barátodat, kérlek, fordítsd át a relációt! Esetleg meg is írhatod nekem email-ben, hogy nálatok miként működött a dinamika! Nagyon hálás volnék érte!)

Sziklamászás a kedveseddel. Hogyan tanitsd meg a párodat sziklát mászni?

Nagyon fontos a tiszteletteljes és problémaátérző kommunikáció, és annak biztosítása, hogy mindkét fél kényelmesen és biztonságban érezze magát minden helyzetben. Ezért nagyon fontos, hogy a tanítást mindig olyan útvonalban szabad csak elkezdened, ami neked, az erősebbik mászófélnek kicsit sem okoz megterhelést.

Ahhoz, hogy életed párja megszeresse a sziklamászást, folyamatosan át kell érezned a falon átélt nehézségeit az Ő szintjén, az Ő szemszögén keresztül és az elején minél több sikerélményhez kell juttatnod. Ez talán a legnehezebb oktatói feladat, mert van akinél fontos, hogy küzdelem árán érje el a sikert – érezze, hogy valami komoly dologért harcolt -, de van aki pont azt igényli, hogy a siker könnyen jöjjön. A kezdeti sikertelenség egy életre elveheti a kedvét a mászástól, szóval legyél nagyon érzékeny minden egyes rezdülésére!

Ha azt szeretnéd, hogy kedvesed megszeresse a sziklamászást, tedd félre egyéni ambícióidat egy időre és fókuszálj az Ő igényeire, szükségleteire. Nem is mindig kell minden problémára sziklamászós megoldást találnod. Legyél kreatív! 😉

Ha ezt így csinálod, tutira meg fogja szeretni a mászást és ez a tevékenység a kapcsolatotokat építeni fogja.

Ugyanakkor sokan csinálják azt, hogy eljönnek a szerelmükkel egy kezdő sziklamászó tanfolyamra és ott együtt tanulják a sziklamászást. Oktatói felügyelet mellett ez hatékonyan megy, hiszen a Te válladról levesszük a felelősség súlyát, a párodat pedig a lehető legoptimálisabban tudjuk kormányozni a fejlődés útján. Ráadásul mindeközben Te is megtanulsz egy csomó olyan oktatói, kommunikációs, esetleg mászótechnikai fogást, amelyeket később fel tudsz használni a saját mászásaitok során. Ezzel együtt a kedvesed megtanul úgy biztosítani, hogy az Ő odafigyelése mellett Te is a saját szintednek megfelelően tudj mászni. Egy csomó felmerülő kérdésre gyakorlati választ kapsz, kezdve a súlykülönbség kompenzálásától…

Van kérdésed, vagy éppen tapasztalatod a párkapcsolat erősödéséről, gyengüléséről a sziklamászás kapcsán? Írd meg!

hu_HUHungarian