Én azt vallom, ha egy kiadós sziklamászás után van mód a gyalogos lemenetre, válaszd azt, az ereszkedés helyett. Ugyanakkor sokszor erre nincs lehetőség. Mit tehetsz, hogy a lemenet a lehető leghatékonyabb legyen? Fontos, hogy minél preventívebb legyél és megelőzd a fennakadásokat 🙂 , ezért érdemes néhány egyszerű, de hatékony technikát alkalmazni:

Hatékony és biztonságos ereszkedés sziklamászás után
  1. Az első ereszkedő ember ellenőrizze a kötél lehúzhatóságát

    Amikor az első ember leért az alsó ereszkedő standba, és kikötötte magát a standpontokhoz, leszerelte magát a kötélről, húzza meg a kötél szárait, hogy mozgathatóak-e! Ha a kötél simán fut a standban, nem lesz gond a lehúzással. A fenti ember a kötél mozgatásából látja, hogy a mászópartnere lekötötte magát, „szabad a kötél” és így üvöltözés nélkül is szerelheti magát ereszkedéshez.
  2. Bizonytalan terepen inkább ereszkedj rövidebb szakaszokat

    Ha a szikla nagyon tagolt, érdemesebb rövidebb szakaszokból álló ereszkedéseket csinálni. Igaz, több standot kell építenetek, ugyanakkor a kötél lehúzhatóságának valószínűsége nő: rövidebb kötélszakasz = kisebb súrlódás. Tovább lehet csökkenteni a kötél fennakadásának lehetőségét, ha a fennakadásveszélyes szakaszon szimpla kötéllel ereszkedtek. Ilyenkor nincs kötélvégeket összekötő csomó, ezáltal lehúzáskor a kötél nehezebben akad be.
  3. Ha két kötéllel ereszkedsz, használj a kötelek összekötéséhez dupla hurokcsomót

    A hírhedt European Death Knot, azaz európai halálcsomó… Nem kell tőle félni, inkább tanuljuk meg helyesen használni! Ha két kötéllel ereszkedsz, a köteleket a végeiktől kb. 1m-re kösd össze egy normál hurokcsomóval, aztán ennek a tövébe köss még egy hurokcsomót! A kikötődés valószínűsége így nullára redukálódott, ugyanakkor az aszimmetrikus hurokcsomó könnyebben átbukik a sziklaperemeken, egyéb objektumokon, mint a minden irányban kiterjedéssel rendelkező halászcsomó és annak variánsai. További előny, hogy a hurokcsomót terhelés után könnyű kibontani, míg a halászcsomót nehéz.


  4. Jelöld meg, melyik a lehúzandó kötélszár

    Amikor két kötelet összekötsz, mindig az lesz a lehúzandó szár, amelyik nem fut át a standkarikán, standponton. Fontos, hogy lehúzáskor az összekötő csomót nehogy belehúzzuk a standba és beszoruljon. Több kötélhosszas ereszkedéskor, fáradtan egy idő után tutira nem tudod 100% magabiztossággal megjegyezni, éppen melyik köteled a lehúzandó szár, ezért érdemes megjelölni.

    Sokan a kantárjukkal szokták, amivel a standba kikötik magukat. Ez azért nem praktikus, mert amikor megérkezel az alsó standba, az első mozdulatod az lesz, hogy leakasztod a kötélről a kantárt és kikötöd magadat és hipp-hopp, már fogalmad sincs róla, melyik kötélszáron is volt.

    Jobb megoldás, ha a lehúzandó kötélszárra ráakasztod az egyik expresszed egyik végét, a másik karabinerét pedig a Reverso-d, ATC-Guide-od nagy fülébe kattintod. Ha ilyen nincs, akkor az ereszkedő HMS-karabineredbe. Amikor megérkezel és kikötötted magadat a standba, az expressz HMS felőli végét is kikötöd a standpontba, így megakadályozod azt is, hogy a köteled mindkét szára ellibbenjen tőled, de tudni fogod azt is, melyik a lehúzandó szár.

    Amint van egy üres kezed, a kötél lehúzandó végét már át is húzhatod a lenti ereszkedőstandon, így az már elő is lesz készítve, mire a társad is megérkezik. Így biztosan jó szárat fogtok húzni, a kötél nem tud ellibbenni tőled és gyorsabban tudjátok az átszerelést végezni, amikor már a kötélpartitok minden tagja a standban van.
  5. Kötélvégcsomó

    Ereszkedéskor a kötél mindkét végére kössetek kötélvégcsomót! Kötelező! Ez megakadályozza, hogy véletlenül kiereszkedjetek a kötél végéből. Ha fáradtak vagytok, siettek, zuhog az eső, sötét van, bekövetkezhet a baj. És ezzel az egyszerű megoldással ez megelőzhető. Ugyanakkor arra nagyon ügyeljetek, hogy a kötél lehúzásakor ezeket a végcsomókat kössétek le, nehogy fennakadjon valamelyik a fenti ereszkedőstandon!
  6. Mindig legyen nálad egy pár méter 5-6mm-es kötélgyűrű és egy bicska

    Ha nincs kiépített ereszkedőstand, vagy éppen egy nittfülből kellene ereszkedni, ami rongálhatná a köteledet, akkor érdemes előkapni a kis 5mm-es madzagodat. Ha lemeznittből kellene tovább menni, átfűzheted rajta egyszer-kétszer az 5mm-es kötélgyűrűt, ezt egy dupla-halászcsomóval vagy hevedercsomóval (szembe fűzött hurokcsomó) végteleníted és ezen már keresztülfűzheted a mászóköteledet és ereszkedhetsz belőle. A kötélgyűrű természetesen fennmarad, ugyanakkor ennek az ára néhány euró, míg a mászóköteled egyrészt drága, másrészt pedig szükséged van rá a további kötélhosszakban.
  7. Ha nagyon fúj a szél, nagyon tagolt a szikla és félő, hogy a kötél ledobáskor fennakad valahol…

    Szedd a nyakadba a teljes kötelet és úgy ereszkedj, hogy mindig csak egy pár méternyit dobj belőle magad alá. Így kicsit lassabb ugyan a lejutás, ugyanakkor gyorsabb, mint a fennakadt kötelet lehorgászni valami kiálló szikláról, fáról…

Ez csak néhány apróság volt, amikkel részletesen is foglalkozunk a több kötélhosszas tanfolyamainkon, workshop-jainkon. Szeretnéd megtanulni őket készségszinten?

Nézd meg merre megyünk és tarts velünk a legjobb mászóhelyekre!

Sziklamászó tanfolyamok és táborok
hu_HUHungarian