+36 30 350 4083

Via ferrata = klettersteig

A via ferrata nagyon feltörekvőfélben levő ága a hegyi sportoknak. A lényege, hogy a sziklafalakon ki van feszítve egy acélsodrony, mint egy ház oldalán futó villámhárító. A beülődről lógó Y kantár karabinereit erre a sodronyra akasztod. Ha leesnél, ez fog megtartani. A sodronyt használhatod kapaszkodónak, így sokkal egyszerűbb lesz a mászás is, és lényegesen kisebb az esés valószínűsége.

Vannak, akik a via ferrata stílusos megmászását abban látják, hogy az ember csakis a sziklát fogja, a drótot pedig nem. Javasoljuk, hogy ne tartozz közéjük! Ha sziklát szeretnél mászni, akkor használd az oda való köteles biztosítástechnikát, ne a via ferrata béna megoldásaiba akarj beleesni! Nem feltétlenül halsz meg, de fájhat! 🙂

Na, most, hogy sikerült kedvet csinálni, nézzük meg, milyen ágazatai vannak a via ferrata-nak, különböztessük meg a rövid sport-via ferrata-kat és a magashegyi alpesi via ferrata-kat!

A sport via ferrata-k nem igényelnek különösebb technikai tudást. Tudd, hogyan kell felszerelni a via ferrata kantárt a beülőre, tudd, hogyan kell ezt a drótra akasztani (ellentétes irányba néző karabinerekkel), viselj sisakot, nehogy a feletted mászók úgy rúgjanak rád követ,  hogy beszakadjon a koponyád és indulás!

Az alpesi via ferrata már más kategória. Ide érdemes már hegymászó ismeretekkel felvértezve indulni, hiszen a drótos út a nehézségek csak egy részét képviseli. A magashegyi közeg hozzá tud tenni a túrához olyan időjárási trükköket, amelyek jelentősen nehezítenek az úton. Sokszor előfordul, hogy kitett, magas, kicsúszásveszélyes helyeken nincs kifeszítve drót (Dolomitok, Júliai-Alpok, stb.). Ilyen helyeken fontos, hogy szakszerű kötéltechnikával biztosítva tudjatok átkelni a veszélyes szakaszon!