+36 30 350 4083

Több kötélhosszas utak mászása

Ha az út hossza hosszabb, mint a mászóköteled hossza, akkor biztosan meg kell állnod legalább egyszer, hogy felbiztosítsd magadhoz a mászótársadat és “egy emelettel” magasabbról folytassátok a mászást. Ez nagyon érdekessé teszi a mászást, hiszen a magasságot, a kitettséget sokkal jobban fogod érzékelni.

Több kötélhosszas mászóutak léteznek többféle variációban:

  • Több kötélhosszas sport út, ahol a szikla nittelve van, neked ezeket kell követned, ezekbe fogsz karabinereket, expresszeket akasztani, amelybe a mászóköteledet is akasztod, hogy ha leesnél legyen, ami megtart.
  • Tradicionális sziklamászó utak, ahol nincsenek kiépített biztosítási pontok, az útvonalat Te magad választod és saját eszközökkel, ékekkel, friend-ekkel, hevederekkel, kötélgyűrűkkel és ezer millió egyéb eszközzel biztosíthatod a mászást. Érezhető, hogy a mászás ezen ága nagyobb technikai és felkészültséget igényel, mint a sportmászás.

Sportmászásban is lehet persze komoly kihívásokat találni, hiszen ha az út mászós nehézsége komolyabb, akkor még örülni is fogsz neki, ha nem kell ékeléssel és egyebekkel bíbelődnöd, hanem koncentrálhatsz pusztán a mászásra.