+36 30 350 4083

Téli magashegyi tanfolyam

Minden hegymászó tanonc, de sok “átlag ember” is arról ábrándozik, hogy egyszer egy gyönyörű havas magashegy tetejéről szemlélheti a világot. Ez az ábránd igazából egy teljesen elérhető cél, hiszen manapság utazni már könnyű, amit neked hozzá kell toldanod a sikerhez az a technikai felkészültség és az állóképeség.

Egy átlagos állóképességgel rendelkező ember fel tud baktatni egy könnyebb 2-3000m-es alpesi csúcsra, ha pedig kicsit még sportosabb is vagy, futsz, túrázol, spinning-elsz, úszol vagy bármilyen állóképességi sportot űzöl akár csak hobbi szinten is, már sikerre ítélt a projekted!

Azt viszont fontos tudni, hogy a havas magashegyek nem játszóterek, nem lehet úgy nekivágni, mint egy pilisi vagy bükki középhegységbeli túrának. A magashegyek világa igényel némi hozzáértést, tiszteletet és alázatot, mert olyan hatalmuk van az ember felett, amit legyőzni nem lehet. Viszont, ha ismered a magashegyek viselkedését, tudod azokat a technikákat, amelyekkel közlekedni tudsz, amelyekkel felismered és ki tudod kerülni a veszélyhelyzeteket, akkor olyan pazar élményekben lesz részed, amiről álmodozni szoktál!

Az, hogy hegyi álmaid valóra válnak-e, leginkább rajtad múlik!

Ha úgy döntesz, lépsz és fent akarsz állni a havas hegycsúcson, jégcsákánnyal a kezedben, hágóvassal a lábadon, már a téli magashegyi tanfolyamon teljesül a vágyad! A tanfolyamon  persze el kezdesz hegymászóvá válni és azok az eszközök, amiket eddig csak képekről, filmekből ismertél, a barátaiddá, megszokott felszerelésedé válnak. Nap, mint nap használod a jégcsákányt, olyan hétköznapi tárggyá válik, mint mondjuk a lakáskulcsod.

A téli magashegyi tanfolyamon megismerkedsz a lavinákkal! Bizony. Továbbra is kerülni fogjuk őket, de itt megtanulod azt is, hogyan tedd ezt meg! Ha jártál magashegyen téli körülmények között tanulmányok, előzetes ismeretek nélkül, önállóan, biztosan volt olyan érzésed, hogy kicsit hazárdjáték ez a lavinakérdés. (Ha nem volt ilyen, akkor nézesd meg magadat szakemberrel! 😀 )

Ha pedig volt, akkor itt a lehetőség, hogy pótold a hiányt! A téli magashegyi tanfolyamon lesz lehetőséged megismerkedni a lavinák típusaival, kialakulásukkal, elkerülésük módjaival és, hogy mit kell tenned, ha valakit mégis elvisz a Fehér Rém!

Nagyon fontos, hogy megtanuld hatékonyan kezelni a jégcsákányt és hágóvasat, hogy energiatakarékosabban és biztonságosabban tudj közlekedni velük. Megtanulod, hogyan és mikor áll a csákány csőre előre, ill. hátra. Kiderül, mikor lépünk teli talppal és mikor rúgunk cipőorral a hóba, jégbe, mikor kell egyáltalán hágóvasat csatolni a cipőnkre.

Aztán előkerül a kötél is, ami laikusok számára egy rejtélyes dolog. Mivel kössük egyáltalán magunkra? Miért kellenek a különböző csomók és mikor-melyiket használjuk? Mire valóak a különböző formájú karabinerek? Miért kell ilyen sok fajta? Rengeteg kérdésre kapsz választ.

És még egy fontos dologról lesz szó: a gleccserjárásról. Megtanulod a közlekedés módját, hogyan kell összekötözködni, hogyan kell kimenteni valakit, ha beszakad egy hasadékba. A laikus és vakmerő kocahegymászó – a lavinákhoz hasonlóan – többnyire legyint erre a kérdésre is: velem ilyen nem történik. 🙂 De mindenki ismeri a régi mondást: “Addig jár a kocahegymászó a hegyre, amíg bele nem esik egy gleccserhasadékba, vagy el nem viszi a lavina.” …vagy valami hasonló.

Szóval rengeteg fontos dolgot megismersz egy téli magashegyi tanfolyamon, ráadásul mindezt játékos formában sajátíthatod el.