+36 30 350 4083

Sítúra – síalpinizmus

A téli magashegyekben való közlekedés leghatékonyabb módja, ha sílécet csatolsz a lábadra és azzal csoszogsz fel a hegyek csúcsára. Még mielőtt azt képzelnéd el, hogy lesiklóléccel, halszálka lépésben kell gyalogolni több száz, vagy éppen ezer méter szintkülönbséget, megnyugtatunk, hogy nem erről van szó! 🙂

Sítúra léc

A sítúrázás kelléke a sítúra léc, amely egy normál, többnyire könnyű síléc sítúra kötéssel. A sílécek mára nagyon változatos képet mutatnak, hiszen leginkább a síelési stílusodtól, tudásodtól függ, hogy milyen lécet használsz.

Van aki nehezebb, hosszabb, szélesebb, keményebb freeride lécet használ, ami kedvez a hegyről való leszáguldásnak, ám felfelé kicsit nehezebb vele baktatni.

A leggyakoribb a normál, all-mountain kategóriájú carving léc, ami elegendően széles ahhoz, hogy szűz hóban is kellemesen lehessen vele síelni, de nincs túl nagy súlya, hogy felfelé ne fáradj el annyira, hogy utána lefelé már ne is bírj síelni.

A sítúra kötés és a firnvas

A kötés speciális sítúra kötés. Ez egy olyan megoldás, amiben a bakancsod eleje van rögzítve, de a sarkad tud fel-alá mozogni. A sítúra kötéseken van több fokozatban állítható sarokemelő, ami óriási segítség, amikor meredeken kell felfelé haladnod. Lesiklásnál a kötés sarkát rögzíteni tudod, így lefelé menetben sima lesikló üzemmódban haladhatsz és élvezheted a szűzhóban siklás élményét.

A sítúra kötésekre szerelhető egy firnvasnak nevezett eszköz. Ez gyakorlatilag egy hágóvas szerű eszköz, ami a hófelszínbe marva megakadályozza a síléc oldal irányú megcsúszását meredek lejtőkön.

Mitől nem csúszik vissza a sítúra léc felfelé menetben?

Ez egy jogos kérdés! A sítúra lécek talpára szintetikus “fókaszőrt” ragasztunk felfelé menetnél. A fókaszőr (nevezzük simán fókának!) szálai menetiránnyal ellentétesen állnak, így felfelé könnyedén siklanak a havon, lefelé viszont – ha hiszed, ha nem – nagyon biztosan tartanak.

Sítúra bakancs

Sokan megkérdezik, hogy sima lesikló bakancsban lehet-e sítúrázni. Technikailag megoldható, mert a nem TLT rendszerű sítúra kötésekbe be lehet csattintani a lesikló bakancsokat is. Ugyanakkor lebeszélnélek erről, mert a lesikló bakancsokkal felfelé gyalogolni borzalmas kínszenvedés!

A sítúra bakancsok jóval könnyebbek, mint a lesikló társaik. A sítúra bakancsok talpa úgy van kiképezve, mint egy D-s talpú hegymászó bakancsé, így ha le kell csatolnod a léceidet, mert sziklás terepen kell gyalogolnod, másznod, a sítúra bakancsod alkalmas lesz rá, míg egy lesikló bakancs merő életveszély.

A modernebb és haladóknak készített sítúra bakancsok már kellő merevséggel is rendelkeznek ahhoz, hogy keményen is lehessen síelni velük. Rengeteg jó gyártó rengeteg cipője közül válogathatsz stílusodnak, ízlésednek megfelelően.

Ha snowboard-ozol, akkor neked ott a splitboard!

Ha esetleg snowboard rajongó vagy, akkor neked is van alternatíva a sítúrázásra! Több gyártó is készít már ún. splitboard-ot, ami egy hosszában elvágott snowboard-ot jelent. Felfelé menethez a két felet csatolod a két lábadra, miután a kötéseket átszerelted felmeneti pozícióba. A splitboard talpára is fókát kell természetesen ragasztanod és úgy gyalogolhatsz felfelé, mint a síelő kollégák.

Amikor lemenetbe szerelsz, akkor a két fél snowboard-ot összepattintod, a kötéseket visszaszereled a normál lesikló, aszimmetrikus helyzetbe, a fókát leszedet a talpról és mehet a siklás!