+36 30 350 4083

Nagyfal mászás, mesterséges mászás

A mesterséges mászás talán a mászósportok legidegőrlőbb vállfaja. Mesterséges mászásnál az elhelyezett biztosítóeszközöket nem csak egy lehetséges esés megtartására, hanem magára a haladásra is használod.

Ezt a módszert leginkább akkor alkalmazzuk, amikor a sziklafal annyira kompakt, hogy egyszerűen nem tudunk rajta kézzel-lábbal mászni, hanem az aprócska repedésekben elhelyezett eszközökbe kötéllétrát, azaz trepnit akasztunk és ennek segítségével mászunk. Ez így egyszerűen hangzik, azonban koránt sem olyan egyszerű!

Egyrészt a falban elhelyezett eszközöket mesterien kell betenni, hiszen ahogyan izgünk-mozgunk a trepnin, különböző irányú terhelést kaphatnak, amely hatására akár ki is eshetnek. Ha csak a legutolsó esik ki, akkor többnyire nincs baj, viszont ha vékonyka ék van alattunk a falban, akkor az bizony megadhatja magát egy dinamikus terhelés hatására. Az pedig nem annyira vicces, amikor a leeső mászó szépen kicippzárazza az összes biztosítóeszközt a falból. Brrrr… rémes még belegondolni is.

Természetesen a mesterséges mászásnak is vannak sportosabb változatai, amikor előre befúrt acélfülekbe, azaz nittekbe kell akasztanunk. Ez lényegesen gyorsabbá és biztonságosabbá teszi a haladást.

Egy nagyobb falnál, főleg ha magunknak kell biztosítanunk az utat, előfordulhat az is, hogy az útban kell bivakolnunk, azaz aludnunk. Előfordul, hogy a mászóparti meghúzza magát egy párkányon, de van olyan is, hogy fém keretes ágyon, ún. portal edge-en alszanak a mászók.