+36 30 350 4083

Mászótermi mászás, műfalas mászás

Na, hogy ez se legyen egyszerű témakör, már az elején szögezzük le, hogy a mászótermi mászásnak három különálló vállfaja van:

  • boulder
  • nehézségi mászás (ezt szokták felső biztosítással is művelni)
  • gyorsasági mászás

2020-tól, Tokióban mászótriatlonként fog bevonulni a nyári olimpiai sportágak közé a fenti három ágazat, azaz a sportolóknak, mind a három irányvonalban meg kell méretniük magukat.

Na, de természetesen űzheti a mászótermi mászást az egyszerű halandó is és ráadásul az a szerencse, hogy azt az ágát választod és olyan nehézségben, amilyenhez éppen kedved van! 🙂

Boulder

A mászótermi boulder gyakorlatilag kötél nélküli mászást jelent max. 4m magasságig. A versenyeken 4-12 mozdulatos útvonalakat kell teljesíteni, amelyek megoldása általában meglehetősen nagy lazaságot, egyensúlyt, erőt-testerőt és persze mászótechnikát igényelnek.

Nehézségi mászás

A hétköznapi nyelvben nevezik “köteles mászásnak” is, amikor a mászás biztonságát a köteles biztosítás garantálja. A köteles mászás lehet előremászás, azaz a mászó alulról kapja a kötelet a biztosítóembertől és mászás közben folyamatosan akasztgatja a falban többnyire előre elhelyezett karabinerekbe. Esés esetén kétszer annyit esel, mint amennyivel a legutolsó akasztásod van.

A felső biztosításos, vagy top rope mászás a mászósportok legbiztonságosabb fajtája. Ilyenkor a kötelet alulról tartja a biztosító ember, de átfut az út tetején levő standon és a mászó felülről kapja. Azaz ha leesel mászás közben, pár centimétert eshetsz csak. Ha így mászol és a biztosítóembered szakszerűen biztosít, minden egyéb sportnál nagyobb biztonságban vagy!

Pont a biztonság miatt, ez a legnépszerűbb formája a mászósportoknak!

Gyorsasági mászás

Gyorsasági mászásnál egy standard falat másznak a mászók. Versenyeken a fal milliméterről-milliméterre megegyezik. A fal 15m magas és nagyon enyhén áthajló. Általában két egyforma út van rajtuk megépítve, ahol egyszerre két mászó tud versengeni szimultánban. A világrekord 2016-ban 5,576s volt. Képzeld el, milyen 15m-t ilyen tempóval megmászni… Az kb. az 5. emelet magassága egy panelházban!