+36 30 350 4083

Mászóiskolai mászás

A mászóiskola elnevezés abból fakad, hogy az ilyen helyeken nagyon jól tudod fejleszteni a mászótudásodat: tanulsz, fejlődsz. A mászóiskolák jellegzetessége, hogy objektív veszélyektől mentesek, biztosíthatóságuk olyan, hogy ha betartod a biztonsági irányelveket, akkor a sérülésveszély kicsit sem nagyobb, mint más sportoknál.

A mászóiskolai mászás lehet felkészülés egy hosszabb, nagyobb projektre, de lehet önmagában is cél. A mászóiskola elnevezés vonatkozhat óvodás falakra és nagyon nehéz sportmászó falakra egyaránt. Szintén igaz, hogy egy-egy nehezebb sportmászó problémára való felkészülés akár évekig is tarthat.

A mászóiskolák többnyire 10-30m-es utakat tartalmaznak, amelyekből a mászót le lehet ereszteni egy normál 60m-es egészkötéllel. Vannak helyek, ahol ennél hosszabb utak is előfordulnak, de a 2 kötélhossznál hosszabb utakat már nem nagyon szoktuk mászóiskolai útnak nevezni.

A jó hír, hogy iskolázáshoz nagyon sok könnyű mászóhely létezik, ahol akár kicsi gyerekekkel is lehet mászni. Magyarországon sajnos még kevésbé elterjedt, de külföldön rengeteg gyerekes mászóprogram létezik, ahol már kis korban megismerkednek ezzel a gyönyörű sporttal!