+36 30 350 4083

Boulder

A boulder talán a mászósportok legolcsóbb vállfaja. Nem kell hozzá más, csak egy pár jó mászócipő, egy zacskó magnézia és nem árt, ha van egy boulder matracod, azaz crashpad-ed, amire lehuppanhatsz, ha leesel egy kunsztból.

A boulder lényege, hogy rövid mászóutakat, alacsony magasságban mászol. Ez így tök egyszerűnek hangzik, de valójában nem az! Léteznek olyan boulder problémák, amire többet kell készülnöd, mint egy Mount Everest normálutas mászásra! Nem is kell messzire menni, Magyarországon is találsz ilyet bőven, pl. a Tündérsziklánál, a Franciabányánál, a Kecske-hegyi kőfejtőben, stb.

Mitől olyan nehéz? Nos, ha futós hasonlattal akarnék élni, akkor a boulder a 100m-es sprint, a Mount Everest pedig a maraton. A komolyabb boulder-hez meg kell erősödnie az ujjízületeknek, ami nem megy egyik percről a másikra. Olyan mászótechnikának kell kialakulnia, ahol a lábaidat is ugyanolyan precizitással tudod használni, mint a kezeidet.

A jó hír, hogy a boulder-t kezdő szinten is el lehet kezdeni , a mászótechnikákat ugyanúgy meg tudod tanulni, mint ahogyan pl. egy úszás oktatáson a hátúszás részleteit. A boulder nagyon izgalmas és érdekes játék, akár csoportosan is űzhetitek és nagyon jó mulatság, amikor egy-egy feladaton órákon, napokon, hónapokon keresztül dolgoztok.

A boulder-t lehet űzni mászóteremben is. Sőt, 2020-tól a nyári olimpiai játékok közé tartozik a nehézségi mászással és a gyorsmászással egyetemben!

Sőt, a boulder egyik elvadult, de nagyon népszerű irányzata a deep water solo, amikor víz felett, áthajlós utakat mászol. Ha lepottyansz, a vízbe esel. Jó mulatság!